Tajna Masmalića

Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su oni mali kao djeca i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, odlučili smo s djecom ‘ući u trag’ tajnama Masmalića — dobrog duha šume Tramuntane na sjevernom dijelu otoka. Projekt Tajna Masmalića od 2005. godine kroz kreativni rad s odbačenom ovčjom vunom otoka Cresa nastoji ekološki osvještavati djecu i mlade te ih ponukati ih na očuvanje prirode i tradicije svoga kraja.

U projektu su djeca tehnikom filcanja vune napravili crvene masmalić kape koje su predstavili na modnoj reviji, a zatim su otišli u šumu Tramuntanu gdje su pozirali za foto priču. Starija djeca zatim su izrađivala samostojeće lutke, a mlađi lutku ginjolku koje su predstavili na završnoj svečanosti projekta. Izrađene su još broševi i tapiserija, a priču o dobrodušnom patuljku pretvorili smo i u slikovnicu ‘Tajna Masmalića’ na hrvatsko-engleskom i hrvatsko-talijanskom. Tekst je napisala socijalna pedagoginja Mirjana Mauhar, a ilustrirala akademska slikarica Koraljka Polaček. Kroz projektne aktivnosti djeci nastojimo prenjeti poruke Masmalića koji poručuje: poštuj prirodu i sačuvaj je za budućnost!

Lutkice i slikovnica ‘Tajna Masmalića’ nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.

Grupa proizvoda Macmalići osvojila je 3. mjesto u kategoriji Umjetnički suvenir na natječaju za odabir hrvatskog suvenira i originalne ponude kulturnog turizma 2011.

Projekt su od 2005. do danas financirali Ministarstvo obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo znanosti prosvjete i športa te Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.