Tanác z ovcú

Glazbeno – plesna scenska predstava o života na Kvarneru nastala je u suradnji Udruge Ruta i Udruge za kulturni turizam Koraki iz Opatije. Susreli smo se u zajedničkim nastojanjima za očuvanjem kulturne baštine primorskog kraja i tradicionalne elemente interpretirali na suvremeni način. Ruta je osmislila kostimografiju i izradila kostime, pretežito aplicirajući vunu, a Koraki su oblikovali glazbeno – scenski nastup. Glazba se izvodi na autentičnim instrumentima kao što su: harmonika, sopile, šurlice i mih. Na temelju folklornih plesova liburnijski kras i creskitanac postavljena je suvremena koreografija. Stihovi naših domaćih čakavskih pjesnika Drage Gervaisa, Zorana Kompanjeta, Rikarda Katalinića-Jeretova i drugi, uprizoreni su suvremenim kazališnim jezikom, živom primorskom i istarskom glazbom, te originalnim napjevima u izvedbi plesača, glumaca i pjevača.

Ova suvremena etno predstava osim što je doprinos očuvanju i vrednovanju etnološke tradicije, atraktivna je turistička ponuda tematski vezana za kulturno nasljeđe Kvarnera.

Predstava je prvi puta izvedena 11. prosinca u Cresu i 12. prosinca u Opatiji, zatim 2008. na Brijunima prilikom dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod za Rutine proizvode te na proslavi 10. godišnjice osnutka Rute u prepunom dvorištvu naše udruge.

Projekt je financirala Academy for Educational development (AED) sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru CroNGO sustava.