Vuneno kazalište

Tridesetak učenika OŠ F. Petrića iz Cresa koja su svake godine sudjelovala u Ovčjim ludorijama savladavajući tehniku filcanja, šivanja i pletenja, imali su zadatak izraditi igračku po uzoru na neku staru i zaboravljenu, ali od recikliranog materijala. I tako ih je nekolicina napravila vunene lutkice Antu i Božicu, a onda su s njima spontano i samoinicijativno uprizorila kratku lutkarsku predstavu koristeći tkalački stan kao kulisu.

Ta nas je anegdota ponukala da razmislimo o postavljanju pravoga lutkarskog kazališta. Budući da većina creske djece nikada nije bila u pravome kazalištu, u projekt smo uvrstili i posjet Kazalištu lutaka u Rijeci, te zatvaranju Revije lutkarskih kazališta, gdje su vidjela predstavu ‘Tralala – Klaunijada odrastanja’. Poslije su, pod vodstvom prof. Lare Badurine, crtali na likovnoj radionici.

Kao poučan i živopisan predložak za našu predstavu odabrali smo knjigu ‘Troočica sa planete svjetlosti’ Vesne Krmpotić. Na tjednim druženjima djeci su pričane priče, te su kasnije crtali likove. Poruku prijateljstva i ljubavi iz knjige, prenijela je i u scenarij uobličila socijalna pedagoginja Mirjana Mauhar.

Djeca su na radionicama  filcala, izrađivala dezene za haljinice, šivala lutke i sve ostale elemente potrebne za izradu lutaka i scenografije. Voditeljica projekta Vesna Jakić zatim je formirala 14 lutaka te izradiola scenografiju uz pomoć Snježane Sušić, nastavnice predškolskoga odgoja, koja je i uglazbila pjesmice iz predstave. Animatori lutaka bila su djeca iz 5., 6. i 7. razreda, a oni mlađi su pjevali. Predstava je premijerno prikazana uoči Božica u prostorima Udruge Ruta, a zatim i više puta za potrebe škole i udruge. U animiranom kazalištu sudjelovalo je tridesetak djece, među njima i osam dječaka iz Doma za odgoj djece u Cresu.

Projekt je financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2004.