Ovčje ludorije

Kreativne radionice s djecom i mladima započeli smo 2003. kroz projekt ‘Ovčje ludorije’. Cilj projekta je popularizacija rada s vunom kroz kreativno druženje djece, prenošenje pouke o vrijednosti vune kao otočnom bogatstvu ali i ekološkom problemu, obogaćivanje slobodnog vremena djece i mladih te integracija djece s posebnim potrebama u širu socijalnu sredinu, njihovo osnaživanje i samopotvrđivanje.

* Upoznavanje sa zaboravljenim i odbačenim bogatstvima kraja u kojemu žive, tradicionalnim vještinama pletenja, tkanja i filcanja.

* Stjecanje radnih navika kroz rad i aktivnosti na pripremi vune od šišanja do gotovog proizvoda, kroz aktivan odnos prema očuvanju okoliša.

* Razvijanje suradnje i zajedništva kroz zajednički rad u heterogenoj grupi na pojedinim zadacima i uzajamnu pomoć u procesu pripreme i izrade predmeta od vune.

* Poticanje otvorenosti, kreativnosti i samopoštovanja uvažavajući djecu i potičući ih da iznose svoje ideje; pomažući im u njihovoj ralizaciji.

* Razvijanje pažnje i saživljavanje sa sredinom u kojoj žive, kao njeni čuvari i stvaraoci.

Projekt se provodi kroz kreativne radionice na kojima se djeca upoznaju s osnovama tehnikâ filcanja, tkanja i pletenja te potom stvaraju vlastiti kreativni svijet kroz druženje, razmjenu ideja i uzajamnu pomoć.

U sklopu projekta organizirali smo i mnoge izlete. Osim posjete ovčarima, branja i upoznavanja ljekovitog bilja, organizirali smo i izlete u Eko centar Beli s ciljem upoznavanja načina očuvanja populacije bjeloglavog supa na otoku, te na Waldorfski sajam u Zagrebu koji niz godina popularizira ručni rad s prirodnim materijalima, kako bi djeca izišla iz okvira uže socijalne sredine i stekla nova poznanstva i iskustva.

Kroz radionice je od 2003. do 2005. prošlo oko 420 djece, mladih i ostalih zainteresiranih iz Cresa, OŠ Centar iz Rijeke, polaznici škole u prirodi Ekocentra Caput Insulae Beli uz njihove voditelje i volontere, posjetitelji edukativnog prostora ‘Škola’ u Lubenicama koju vodi Centar za održivi razvoj Ekopark Pernat, te mladi u sklopu festivala Free Spirit.

Projekt je od 2002. do 2007. godine financirao fond USAID, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i športa te Zagrebačka banka.

Aktivnosti i teme s godinama su se razvili u nove tematske projekte, a danas pod ovim nazivom organiziramo i ljetne radionice za djecu.