Izložba Tajna Macmalića / Priča o vuni

U Galeriji Fritzy u Malom Lošinju od 2. do 6. ožujka 2015. održava se izložba Tajna Macmalića / Priča o Vuni Udruge Ruta Cres.

11021104_968588773152377_3011652927518286311_n

Iz kataloga izložbe:

Krenimo obrnutim redoslijedom: festival je priredba posvećena važnom događaju, umjetnička smotra, svečanost, svetkovina. Pa što se onda “svetkuje” Festivalom vune?
U mitu o Argonautima (po čijem je junaku, Apsirtu, cresko-lošinjsko otočje dobilo svoje antičko ime – Apsyrtides), Jazon sa svojim prijateljima krade runo zlatnog ovna, no simbolička moć vune nije se izgubila do danas. Iako su, preoblikovanjem prastarih vjerovanja u prihvatljivije izraze, pojedini fenomeni izgubili svoje prvotno značenje, njihova sugestivna moć i dalje je jaka: zvončari su još uvijek zaogrnuti ovčjim runom, a na sjevernom dijelu otoka Cresa se do prije nekoliko desetljeća održala tradicija gargura koji su im po pojavi (ovčje runo) i ponašanju (stvaranje buke) vrlo slični te vjerojatno vuku isto porijeklo.
No, vuna je oduvijek imala i sasvim praktičnu uporabu, kao materijal za izradu odjeće, ili za punjenje madraca i jastuka… U vrijeme dok je čovjek koristio materijale iz svojeg prirodnog okruženja, vuna je bila svakodnevna: nije bila luksuz, niti ekstravagancija, nego neminovnost. Takvi su bili i vuneni predmeti: jednostavni i praktični, a kao takvi danas mnogima, nažalost, bezlični. Iako je korisnost vune višestruka pa se u današnje vrijeme koristi i kao izolacijski materijal pri gradnji, trebao joj je dodatni poticaj da bi ponovno stekla popularnost i ušla u širu uporabu. Promjenom životne filozofije koja se zalaže za povratak prirodi i odmak od užurbane civilizacije ona ponovno postaje popularna, no još uvijek je nešto nedostajalo da pridobije mase: redizajn u moderan i privlačan proizvod.
Šareni kaput, papuče raznoraznih oblika… koristan odjevni predmet ili tek suvenir – vuna se danas pojavljuje u mnogim oblicima i uzorcima, inspiraciju jednako pronalazi u tradiciji i popularnoj kulturi, a često je i avangardna. Osobe koje danas rade s njom nisu tek ponavljači dobro uhodanih postupaka u proizvodnji nego su dizajneri, vizionari. Upravo su ti pojedinci, zajedno s vunom, zvijezde „Festivala vune“ koji je održan u lipnju 2014. g. u organizaciji Rute – grupe za kvalitetniji život na otoku Cresu i Centra za održivi razvoj “Gerbin”. Projekt je pokrenut s ciljem poticanja ekološkog, edukativnog i umjetničkog promišljanja vune, koja se više ne promatra kao otpad ili nužnost nego kao životni izbor. Ovoj svečanosti, festivalu, su prisustvovali pojedinci, udruge i obrti iz raznih krajeva Hrvatske koji inspiraciju pronalaze u vuni, a kreativnost postižu raznovrsnim tehnikama oblikovanja i izradom široke palete proizvoda. Bez obzira primjenjuju li tradicionalne postupke ili suvremene metode, vuna postaje stvarna i simbolička poveznica svih sudionika ove manifestacije čiji su ravnopravni subjekti i posjetitelji kojima je pružen autentičan doživljaj.

Comments are closed.