Povijest Rute

 
Osvojili smo i sljedeće nagrade:

  • 1. nagrada Ford Motor Company na natječaju za očuvanje prirodne i kulturne baštine Hrvatske, 2003.
  • 1. mjesto za projekt Ovčje ludorije u kategoriji Novi oblici turizma, Akcija Plavi cvijet – Volim Hrvatsku, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, 2004.
  • 2. nagrada Etno kreacija Hrvatske, Vinkovci, 2009.
  • 3. mjesto u kategoriji Umjetnički suvenir na natječaju za odabir hrvatskog suvenira i originalne ponude kulturnog turizma 2011. za grupu proizvoda Macmalići
  • 2. mjesto na 1.Festivalu umjetničkih zastavica u sklopu festivala Cest is the best – Zagreb, 2009. za filcanu zastavu na temu Moja ulica koju suizradile Vesna Jakić i Koraljka Polaček. Zastava je izložena 2012. u sklopu Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica u Melbourneu u Australiji. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva pružala nam je institucionalnu potporu za stabilizaciju i razvoj od 2006. do 2008. godine.

Očuvanje tradicije u zajednici

Osim aktivnosti vezanih uz vunu, po kojima nas najviše poznaju, obnovili smo creski sajam Seménj, prigodna događanja uz dječji karneval, Dan žena i Uskrs te potaknuli održavanje ljetnoga karnevala. Na temelju radova od vune naša članica Vesna Jakić, dizajnerica tekstila i odjeće, postala je članica ULUPUH-a.

Seménj 2002. – 2008.

Želeći otrgnuti zaboravu stare užance, običaje i vještine te promovirati izvorne i suvremene otočne proizvode, oživili smo creski sajam Seménj koji je prvi puta održan davne 1244. Za sajma koji se održava uz blagdan Gospe sniježne od 5. do 7. kolovoza na creskom trgu Cons, po ulicama i konobama se pjevalo i družilo, u trgovinama i po trgovima kupovalo se i prodavalo sve ono što su izradile i uzgojile ruke domaćih ljudi, ali i onih iz Istre, Rijeke i cijelog Kvarnera. Štujući blagdan vjere te osluškujući želje i potrebe puka, svi su se vladari ovih prostora za vrijeme Semnjá odricali taksi i poreza. Tako je Seménj 1543. dobio Povlasticu dužda Tiepola koju je 1830. potvrdio i Franjo JosipI, priznajući mu tako značaj za ovaj kraj.

 

Ljetni karneval

Potaknuli smo i pokretanje ljetnoga turističkog karnevala 2000. godine i organizaciju dječje redute 2002. i 2003. godine.

Rublje moje none

Izložba’Rublje moje none’ prvi puta je postavljena 2005. povodom Dana žena, a zatim i u ljeto 2006. 200 izložaka dalo je 35 otočkih obitelji. Uz to su izloženi predmeti i pribor za izradu rubenine: mašine, igle, mustre za vez, stari katalozi, pegle, a našlo se i drugih antikviteta. Dio izložaka dekoriran je u postavljenoj staroj sobi. Cresanke su rano šivale svoju dotu koja se sastojala od po šest komada svakoga odjevnog predmeta: prsluci, kombinei, gaćice, spavaćice, podsuknje, dječje rublje, posteljno rublje, ručnici, stolnjaci i ostale sitnice. Šivanje se učilo od ukućana, rodbine ili časnih sestara. Platno je bilo izuzetne kakvoće. Kupovalo se kod Mitisa na creskom semnjú, dovozilo brodovima ili kupovalo na bale u Rijeci, Puli ili Trstu.
Rublje je bilo jednostavnoga kroja. Ljepotu mu daje izrada veza, koji je uvijek bijele boje, a često uz kombinaciju čipke. Na istom komadu odjeće nalazi se više tehnika rada koje se nenametljivo stapaju u cjelinu i plijene svojom jednostavnom, uzvišenom ljepotom. Monogrami su obavezno mali, diskretni i jednostavni. Uz vezenje koristi se i kukičanje za izradu finih čipki oko vrata, rukava, nogavica i ruba donjeg rublja. Upotrebljavala se manufakturna i tvornički izrađena čipka, uvijek bijela, prozračna i lepršava. Rublje se pralo i okuhavalo u lušiji – u kotlu se kuhala voda s pepelom zavezanim u krpi, što je služilo za izbjeljivanje odjeće.
Ovom izložbom nastojali smo da ljudi otoka dobiju svoju etnološku zbirku u kojoj bi se s ponosom izložile dragocjene starine.
Izložba je ponovno postavljena 2013. na Bejskom tanecu u Belom te je bila scenografija za jazz festival Crescendo u Cresu 2011.

 

Moje vjenčanje

Povodom Dana žena 2006. vragolasto smo zavirili na šufite i u ormare naših žena. Poželjeli smo Dan žena pun ljubavi, strasti i sjećanja.
Izložbom vjenčanica i uspomena s vjenčanja željeli smo na tren vratiti vrijeme kada je svaka od nas bila jedina zvijezda na nebu. U haljini satkanoj od snova, pod prozirnim velom poput princeze iz bajke, osjećala se ‘jednom, jedinom i najljepšom na svijetu’, kada je bila najsjajnija iskrica plamenakoje je upalilo svjetlo jednoga novog puta.Sakupljajući uspomene oživjele su neke potisnute radosti, neke zaboravljene strasti…I kao što kaže stih:

I kad prođe vječnost zvjezdanim putem
jedna vječnost pusta, mogla bi se opet
u poljupcu naći neka ista usta!

Izložba je održana u auli zgrade Grada Cresa. Sudjelovale su 93 Cresanke sa svojim izlošcima od kojih je bilo čak 70 vjenčanica.

 

Salvete

Izložbu salveta napravili smo 2007. na poticaj naše članice Snježane Sučić koja skuplja salvete od 1965. godine a pokazalo se da nije jedina sakupljačica. Izložbu je popratila i radionica salvetne tehnike.

 

Žene svom gradu

Povodom Dana žena 2001. organizirali smo izložbu s radovima creskih žena: vez, keramika, slike i rezbarije.

 

Festival kolača

Organizirali smo 2002. Izložbu i degustaciju kolača creskih žena, a njihove recepte s fotografijama sabrali smo u knjižicu i poklonili svim učesnicama.

 

Radost Uskrsa

Oživjeli smo tradicionalno druženje uz čašćenje pincama (slatki kruh), smokvama i rakijom nakon uskrsne mise. Od 2001. do 2005. uz čašćenje izlagali su se i radovi na temu Uskrsa.
Jaslice
Na radionicama filcanja 2003. djeca su izradila jaslice koje su bile izložene u auli zgrade Grada Cresa. Sljedeće godine smo ih nadopunili, proširili i izložili u prostoru creske ambulante, a godinu kasnije smo ih aranžirali i u izlogu stare gradske knjižnice na creskom glavnom trgu.