Creska vuna

Creska vuna bio je naš projekt prvorođenac 2001. godine na natječaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Projektom smo htjeli potaknuti rješavanje problema vune odbačene u prirodi i predložiti puteve za njeno iskorištavanje putem organiziranog prikupljanja, sortiranja i pranja vune, uključujući i dobavu manjeg stroja za češljanje. Cilj nam je bio i organiziranje tečajeva filcanja i tkanja za otočane, turiste i druge zainteresirane, okruglih stolova za ovčare, osposobljavanje većeg broja žena za izradu predmeta od vune, te sudjelovanje na izložbama i sajmovima. Trebalo je istražiti i utabati put i za druge otočne sredine i jadransko zaleđe gdje se priča s odbačenom vunom ponavlja.

Željeli smo uspostaviti potpun proces iskorištavanja vune na samom otoku, od šišanja do završnih proizvoda. Našli smo ovčare, prikupili vunu, oprali je i pripremili za češljanje i razvili nove kreativne proizvode od vune.

Projekt je 2003. pomogao Institut Otvoreno društvo – Hrvatska, a iste godine osvojili smo i 1. nagradu Ford Motor Company na natječaju za očuvanje prirodne i kulturne baštine Hrvatske. Novčanim sredstvima od nagrade uredili smo radno – izložbeni prostor.