MACMALIĆ

Ovdje ispod panja,
najljepše se sanja
Dok Tramuntanu obasjava
topla svjetlost danja.

Legenda o Masmaliću

U Tramuntani, drevnoj šumi na sjeveru otoka Cresa, punoj šuštavih tajni, živi Masmalić. Dobroćudan je i rado će pomoći čovjeku. Ali… naljutiš li ga – galameći, bacajući kamenje koje remeti tišinu njegova doma ili trgajući grane – može biti prkosan i osvetoljubiv, povesti te krivim putem, uplašiti ili izvesti kakvu drugu psinu. Toga maloga čovjeka prepoznat ćeš, ako ti se odluči pokazati, po crvenoj kapici i plavim hlačicama.

Macmalići žive u panjevima, rupama, bacaju vatrene kugle s brda Sv. Ursule, skrivaju se u škripećimlesama u Velomboku i Predošćici. Na Mergu ispraćaju ribara očekujući od njega ribu po povratku. Na najjužnijem dijelu otoka, Punta Križi,skrivaju se paku velikoj jami. Djeca, pogotovo mlađa, vjeruju u to. Masmalići su dio njihova bajkovitog shvaćanja svijeta, a mi smo im odlučili pokazati da su u pravu.

Macmalić i Masmalić

Biološki raznoliko i vizualno bajkovito područje Tramuntane, od davnina je inspiriralo maštu najmlađih stanovnika otoka i njihovih roditelja. Tramuntana je svijet za sebe. Mistična, nedokučiva, iznenađujuća. Tu se stoljećima živjelo skromno i gotovo u izolaciji, kako od kopna tako i od drugih udaljenih dijelova našeg najvećeg otoka. Kako bi obuzdali dječicu da ne kreću daleko od svojih kamenih kuća u nepoznate šumarke, gromače, polja i proplanke, otočani su od davnina pričali priče o Macmalićima. Od tuda i razlika u upotrebi naziva Macmalić i Masmalić. Naime, pojam Masmalić izvorno potječe iz Tramuntane, sjevernog dijela otoka Cresa, dok se pojam Macmalić kao općeniti naziv za jednu vrstu šumskog patuljka koristi u ostalim dijelovima cresko-lošinjskog arhipelaga te i u drugim sredinama u Hrvatskoj.

Projekt Tajna Masmalića

Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su mali kao djeca i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, odlučili smo s djecom ‘ući u trag’ tajnama Masmalića – dobrog duha šume Tramuntane. Projekt započet 2005. godine kroz kreativni rad s odbačenom ovčjom vunom otoka Cresa,nastoji ekološki osvještavati djecu i mlade,te ih ponukati na očuvanje prirode i tradicije svoga kraja.

Djeca su tako tehnikom filcanja vune izradili crvene masmalić kape koje su predstavili na modnoj reviji,a zatim su obišli i Tramuntanu gdje su pozirali za foto priču. Starija djeca izrađivala su samostojeće lutke, a mlađa lutku ginjolku koje su predstavili na završnoj svečanosti projekta. Izrađivali su još i broševe, tapiserije te džepove za priče Masmalića.

U sklopu projekta objavljena je i slikovnica ‘Tajna Masmalića’ na hrvatsko-engleskom i hrvatsko-talijanskom. Tekst je spjevala socijalna pedagoginja Mirjana Mauhar, a ilustrirala akademska slikarica Koraljka Polaček. Ovako oživljena otočka legenda predana je svijetu kao poruka malih Cresana za budućnost.

A njome Masmalić poručuje: poštuj prirodu i sačuvaj je za budućnost!

Nagrade Macmalićima

Lutkice Macmalića i slikovnica ‘Tajna Masmalića’ nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.

Grupa proizvoda Macmalići osvojila je 3. mjesto u kategoriji Umjetnički suvenir na natječaju za odabir hrvatskog suvenira i originalne ponude kulturnog turizma 2011.

Projekt se dalje razvija, a u lipnju 2013. Djeca iz projekta sudjelovala su u Tramuntani na snimanju dokumentarnog filma o Hrvatskoj ‘Paradiese der Adria’, njemačko-švicarske tv kuće ARTE.

Projekt su od 2005. do danas financirali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo znanosti prosvjete i športa te Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.