Izložba ‘Tajna Macmalića’ – 13. srpanj 2014. / Ruta Cres

Povodom devete godišnjice projekta o legendarnom patuljku iz šume Tramuntane, 13. srpnja 2014. u dvorištu Udruge Ruta u Cresu otvorena je multimedijalna izložba „Tajna Macmalića“. Čuvar prirode i otočkog identiteta, godinama se oživljava kroz kreativne radionice filcanja vune predvođene kreatoricom i voditeljicom projekta, dizajnericom Vesnom Jakić.Vunena lutkica Macmalića nosi oznaku kvalitete Hrvatski otočki proizvod, u sklopu projekta izrađuju se crvene kapice, džepovi za macmalićke šumske priče, jastuci s otočkim mirisnim biljem, tapiserije, a nastala je i istoimena dvojezična slikovnica.


Uz fotografije velikih formata svjetski priznatog fotografa Petra Kürschnera Jr., promotorice pripovjednog turizma i fotografkinje Sane Vitas te mladog creskog fotografa Oskara Piljeka, izložene u prirodnom otočkom ambijentu, može se vidjeti kako je nestašni Macmalić inspirirao kreativce.
S Macmalić kapicom svijet je puno veseliji – autori izložbe: fotograf Oskar Piljek, voditeljica projekta i dizajnerica Vesna Jakić, fotografkinja i autorica pripovijetki Sana Vitas, fotograf Petar Kurschner Jr.

mi
Na izložbi je predstavljena zbirka pripovijedaka i fotografija „Mistična bića Tramuntane“ autorice Sane Vitas. Mistično dizajnirana zbirka ‘za one koji vide nevidljivo’ prenosi poruke 15 mističnih bića fotografiranih u njihovom staništu.
Zbirka pripovijedaka i fotografija ‘Mistična bića Tramuntane’ autorice Sane Vitas u filcanom džepu za Macmalićke tajne
Glazbena pedagoginja i muzikoterapeutkinja Marija Matišić predstavila je svoje keramičke svjetiljke s motivima macmalićkih kapica uz glazbenu podlogu tramuntanskih šumskih zvukova i orlečkog taneca.

hostese-2
Gosti su uživali i u projekciji dokumentarnog filma „Küstenparadies Kroatien-Kvarner Bucht“ o kvarnerskim otocima i Udruzi Ruta koji je njemačka tv kuća ARTE lani snimala na Cresu. Prezentirane su i drvene skulpure Macmalića s međunarodne kiparske kolonije postavljene u selu Filozići. A Macmalić se mogao upoznati i uživo u kostimu creske karnevalske udruge Vežgani.

djep

monika

gosti

fenjer

Comments are closed.